قرهضیاءالدین یکی از شهرهای استان آذربایجان غربی در شمال غرب ایران است. این شهر مرکز شهرستان چایپاره میباشد.
شهر قرهضیاءالدین در بخش مرکزی شهرستان چایپاره واقع شدهاست.
قره ضیاءالدین روی نقشه ایران ۳۸٫۸۸°شمالی ۴۵٫۰۳°شرقی قرار دارد.
جمعیت این شهر در سال ۱۳۹۵ خورشیدی بالغ بر ۲۶٬۷۶۷ نفر بودهاست که از این تعداد ۱۳٬۶۶۶ نفر مرد و ۱۳٬۱۰۱ نفر زن بودهاند؛ همچنین شمار خانوارهای این شهر، ۷٬۸۱۹ خانوار بودهاست.
قسمتهای قره ضیاءالدین امروزی ترکیبی از روستاهای میرزا کندی، آوک و حاچا میباشد که در حال حاضر اراضی مربوط به آوک به آوک یئرلری و مزارع مربوط به حاچا به حاچا یئرلری معروف هستند.
نامهای منطقهها
چایپاره (چایپارا): در مورد وجه چایپاره (چایپارا) این نظر وجود دارد: عدهای بر این عقیده هستند که چایپاره درست است و دلیل آن این که رودخانه (آغ چای) با مسیر حرکت غرب به شرق، این بخش را به دو قسمت یا پارهٔ مساوی تقسیم میکند. نام چایپاره از کلمهٔ «چای» در زبان ترکی به معنای رودخانه و «پارآ» در زبان فارسی به معنای تکه و قسمت شده و یا در زبان ترکی به معنای گرانبها تشکیل شدهاست. همچنین عدهای بر این عقیدهاند به خاطر وابستگی بخش عظیمی از کشاورزی شهرستان به رود آغچای این نامگذاری صورت گرفته و چای در ترکی به معنای رودخانه و پارا نیز در ترکی به معنای گرانبها و ارزشمند میباشند و معنای نام این شهرستان هم رودگرانبها میشود.
قره ضیاءالدین:در بین اهالی منطقه به صورت قره ضیادین(qərəziyadin)تلفظ میشود. این نام از دو بخش مجزا تشکیل یافتهاست: یک قسمت آن «قره» یا «قرا» است و نام «ضیاءالدین» هم بخش دوم آن بودهاست. قره یا قراء در بسیاری از کاربردهای سایر مناطق ترکنشین به معنی بزرگ و با عظمت و باشکوه معنی میشود مثلاً قره داغ = کوه بزرگ و با شکوه یا قره باغ= باغ بزرگ و با شکوه قره چای و قره آغاج و… لازم است ذکر شود در منطقه روستاهایی هم به همین نام وجود دارد مثلاً روستای قره آغاج و…
روستاهای قدیمی این شهرستان عبارت اند از: چورس، خانگاه، قره آغاج، حاجیلار، بسطام،.. لازم است ذکر شود که در بسیاری از موارد از روستای خانگاه (محل زندگی خان هاًاحمدی”)اشتباهاً به صورت خانقاه (محل جمع خانه پیروان اهل حق یا علوی و… (جمع خانه دراویش)) نیز استفاده شدهاست که این منطقه کاملاً با این معنی در تضاد میباشد و همه ترک اصیل میباشند.
منبع:ویکی پدیا
باسلام و تشکر بابت زحمات ارزنده شما بزرگوار، به نظرم در مورد
_ آثارهای باستانی فعلی و اون آثارهایی که از بین رفته و حتی بعضی ها رو اصلا نمیدونند کجاست هم اشاره می شد بهتر بود
_ در مورد موقعیت خوب و نزدیک به مرز آذربایجان و بازرگان
_محصولات کشاورزان
قدمت هفته بازار، جاده ترانزیتی و صدها تریلی ،
شهر خیلی عجیبیه کل دنیا گشتم همچین جایی ندیدم شهر عجیب مردمان عجیب دلگرم اما یه ایراد داره اونم اسم شهره والا روحیمونو خراب کرده اگه بتونین یه اسم کوچیکتر پر معنی داشته باشه عای میشه دلیل قانع کننده هم دارم واس این تغییر
شاد باشین دوستان🤗
من پس از پایان دوره میگ ۲۹ که برگشت به تبریز بلید اتوبوس ازترمینال قدیم تهران تهیه کرده بودم فردای آن روز ما بهم راه خانواده بودم به ترمینال قدیم راه ندادند گفتند بروید به ترمینال جدید رفتیم تا زمان حرکت وقت داشتیم البته یک تابلوی الکترونیک که تمام شهرها از کوچک و بزرگ تاریخ و ساعت حرکت بصورت حرکتی ازاء رام تابلو عبور می کردند وخیلی هم طول زمان می برو تا تمام بشود ومن با اهل عیال چندین بارتکرارا این عمل انجام را دائم خبری ازقره ضیاءالدین نبود ازبس که طولانی بوده درآن جان گرفته بود بنویسند درخاورمیانه و حتی تو دنیا چنین اسم شهری همچنان عجیب و قریب وجود ندارد این همه باسواد داریم نیم قرن است نتوانستند یک اسم که لیاقتمان باشد پیدا کنند